QUEEN KOMBUCHA tillverkar kombucha och jun med KÄRLEK i Ekenäs

Varje flaska är en unik smakupplevelse!

Kombucha och jun är fermenterat te. Med hjälp av te, sötning och SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast – en gele’ liknade ”svamp”) fermenteras teet i ett visst antal veckor i rätt temperatur, och bildar olika organiska syror och goda bakterier. Enligt en svensk forskare och författare; Soki Choi, innehåller 1 ml kombucha ca 1 miljon goda bakterier! Men EFSA har inte gett Kombucha status som hälsofrämjande. Istället bygger användningen av kombucha på en tusentals år lång tradition. Att ge en SCOBY- ”kombucha svamp” vidare till någon sägs ge god hälsa och lycka! Det finns många legender om hur kombuchan kommit till, de flesta härleder till Kina (och jun till Tibet) antagligen för ca 2200 år sedan. Den kom i ett tidigt skede via Sidenvägen till Ryssland (kallas ofta även för volga-svamp). Det har gjorts och görs studier på kombucha, men det finns fortfarande mycket vi inte vet.

Laura-16

Jun tillverkar vi på närproducerad honung (Jyrkänpesän Hunaja, Kyrkslätt) och ekologiskt grönt te. Kombuchan görs på ekologiskt socker och ekologiskt grönt te, samt en liten mängd svart te. Dessutom smaksätter vi med inhemska rena bär/frukter och örter. Om ingredienserna inte odlas i Finland väljer vi självklart ekologiska alternativ. Jun och kombucha är alltså VÄLDIGT lika, men i kombuchan används socker och i jun används honung. Jun kallas även för kombuchans champagne! Queen Kombucha pastöriseras inte, inte heller mikrofiltreras den, vi tillsätter inte kolsyra artificiellt och använder inga andra tillsatser, eller koncentrat. Alla de ovannämnda processerna förstör de goda bakterierna. Queen Kombuchas arbetsrum använder EKO- certifierad energi och undviker plast i den mån det är möjligt.

Kombucha är ett livsmedel i samma kategori som surkål, kimchi och yoghurt. Kombucha har en låg sockerhalt då det mesta av sockret äts upp under fermenteringen, men små mängder finns kvar i den slutliga produkten. Sockerarterna har ändrat form och det är mest fruktos och glukos som är kvar istället Föreningen sackaros. Kombucha kan tack vare sin låga pH halt förvaras länge i svalt, men kan med tiden bli lite mer sur, och även bilda mer kolsyra.

Kombucha innehåller små mängder alkohol, 0,5% eller under 1,2%, medan jun kan ha upp till 2%. Det här är bra att veta för dem som även små mängder alkohol kan vara skadligt. För histaminöverkänsliga kan fermenterade produkter vara svåra att förtära. Om du har känslig mage så börja med att dricka små mängder för att se hur din kropp reagerar.

                              Kombucha passar utmärkt efter ett yoga pass eller bastu!

IMG_4159

Vi använder inhemska rena ingredienser, direkt från trädgården och skogen, om ingredienserna är utländska väljer vi alltid ekologiska alternativ!